Lazarusta Media Player Yaptım Paylaşalım

Lazarusta Media Player Yaptım Paylaşalım

Mesajgönderen demirburak » 29 Haz 2006, 10:18

Selam arkadaşlar başlığı görünce sakın media player componenti
yaptım sanmayın. lazarusta daha yeni sayılırım

elektroniste de cok tesekkur ederim ayrıca yardımları için

yaptığımı burada paylaşmak istedim.
Lazarusta bildiginiz gibi film dosyalarını hatta
AVI, MPEG, Mov dosyalarını oynatmak için

linux a mplayer programını indirip kuracaksınız.

http://linux.softpedia.com/progDownload ... ad-20.html

mplayer sisteme kurulunca zaten konsolda

mplayer xxxxx.mov

seklinde komut verince oynatıyor. hatta sonuna -fs parametresi eklerseniz
full screen oluyor. ESC ile de çıkış yapabiliyorsunuz hatta
mplayer next forward gibi parametreleride var

Şimdi gelelim lazarusa bos bir forma bir buton koyun
onu cift tıklayarak kaynak kodu goruntuleyin


yukarıda uses bolumunde classes a Process i ekleyin
--------------
uses
Classes, SysUtils, Process, LResources, Forms, Controls, Graphics, Dialogs, Buttons;
-------------

sonra asagıda buton kodunu soyle yapın

----------------------
procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);

var

AProcess: TProcess;

begin
AProcess := TProcess.Create(nil);
AProcess.CommandLine := 'mplayer /home/burak/pirates.mov -fs';
AProcess.Options := AProcess.Options + [poWaitOnExit];
AProcess.Execute;
AProcess.Free;


end;
----------------------------------

yukarıdaki commandline bolumunde ben mplayer komutunu kullandım
siz burada konsoldan komutunu verebileceginiz herhangi bir uygulama parametresiyle calıstırabilirsiniz.
bir alt satırdaki Options satırı ise
baslattıgınız yeni uygulama yada film diyelim çalışırken sizin asıl programı bekletiyor. o satırı koymassanız hem yeni uygulama hemde sizin programınız
aktif calışacak demektir.

bundan sonrası siz programcıların hayal gucu ile sınırlı :)
nasıl mediaplayerlar yaparsınız bilmem artık :)

Not: Mplayer da film penceresinin genişligini ve yuksekliginde ayarlayabiliyorsunuz. X ve Y parametreleri ile

eksigim varsa duzeltin :)
Kullanıcı avatarı
demirburak
Deneyimli Üye
Deneyimli Üye
 
Mesajlar: 407
Kayıt: 23 Eyl 2003, 00:00
Konum: İstanbul-8088 den.

Mesajgönderen elektronist » 29 Haz 2006, 10:54

Media Player komponentinin olmadığı yerde güzel çözüm ;)

Programınızı formunuza bir dosya seçici ekleyerek AProcess.CommandLine parametresinde geçen dosya adını ve ek parametreleri buradan ayarlayıp daha da geliştirebilirsiniz. Ayrıca bir yapılandırma dosyası ile kullanılacak harici göstericiyi de belirleyebilirsiniz. Bu şekilde mplayer yerine başka göstericiler de kullanılabilir.

Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
elektronist
Moderatör
Moderatör
 
Mesajlar: 1662
Kayıt: 14 Nis 2002, 00:00
Konum: Izmir

Mesajgönderen KUMRAL-LİNUX » 29 Haz 2006, 16:22

bence bu programın çalışması için /home/burak gibi bi dizine ihtiyacımız var önce onu mu oluşturcaz ???
Adres yolunu direk



if opendialog1.execute than
begin
dosya:=opendialog1.filename;
AProcess.CommandLine := 'mplayer '+ dosya +'-fs';
end;


yazılımı ile kolayca halledebilirsin hem daha sağlam olur bu arada
try except end gibi istisna hata ayıklama bloklarınıda muhakkak kullan.
istersen beraber geliştirelim bu programı benimde ftp istemci projem var linux için.


eski adım (slackware-turk)
"serbest piyasanın windowsuna karşı " "Sosyalizmin kollektif GNU/Linux'undan yanayım " Haydi saflara.

http://freedrive.com/folder/133964 Linux Depom.
bir sürü ıvır zıvır.
Kullanıcı avatarı
KUMRAL-LİNUX
Forum Gurusu
Forum Gurusu
 
Mesajlar: 1350
Kayıt: 28 Eyl 2005, 00:00
Konum: /dev/proc:pid:devrim

Mesajgönderen selimr » 30 Haz 2006, 08:38

bu kadar uğraşmaya gerek yok;
lazarus ta bunun için gerekli component seti mevcut..

acs component seti ile çok daha fazlasınıda yapabilirsiniz..

Audio Components Suite 2.3 setini aşağıdaki adresten indirebilirsiniz..

http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=92177&package_id=98986
Kullanıcı avatarı
selimr
Üye
Üye
 
Mesajlar: 16
Kayıt: 12 Ağu 2005, 00:00

Mesajgönderen demirburak » 03 Tem 2006, 09:55

fena olmaz da benim programı parca parca yazıp en son toparlamaya gidecem
yani media player oynattıktan sonra database işlemliride olcak
onların denemelierini de yapasın database le ilgili bi mplayer
olcak ayrıca izleme olayı falan kafamda ve parcaları bir oturtursam
beraber yapabiliriz bi de lazrus ta yeniyim haberin ola. Kumral - linux kardesim :)
Kullanıcı avatarı
demirburak
Deneyimli Üye
Deneyimli Üye
 
Mesajlar: 407
Kayıt: 23 Eyl 2003, 00:00
Konum: İstanbul-8088 den.

Mesajgönderen KUMRAL-LİNUX » 03 Tem 2006, 16:19

Tamam, bende zaten Delphi ve Pascal dan esinti Lazarustayım, ama dediğin veritabanı işlemleri için biraz bileşen eklemek gerekiyor.
Bir ara bulup basit bir veritabanı yazabiliriz, irtibatı kesmeyelim Demirburak kardeşim.
Görüşürüz.
"serbest piyasanın windowsuna karşı " "Sosyalizmin kollektif GNU/Linux'undan yanayım " Haydi saflara.

http://freedrive.com/folder/133964 Linux Depom.
bir sürü ıvır zıvır.
Kullanıcı avatarı
KUMRAL-LİNUX
Forum Gurusu
Forum Gurusu
 
Mesajlar: 1350
Kayıt: 28 Eyl 2005, 00:00
Konum: /dev/proc:pid:devrim

Mesajgönderen mecazi1 » 24 Ağu 2007, 23:19

Audio Components Suite i yükledim fakat nasıl kullanılacak.Bi anlatan çıksada öğrensek.Aynı şeyleri lazreport için de bekliyorum.Ayrıca Lazrusta form yüzeyini yazdırmak istiyorum.'form1.print;' olmalı.
Kullanıcı avatarı
mecazi1
Yeni Üye
Yeni Üye
 
Mesajlar: 1
Kayıt: 24 Ağu 2007, 00:00


Dön Kylix, Lazarus, Free Pascal

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir

cron