| Önceki başlık :: Sonraki başlık |
| Yazar |
Mesaj |
malzeme_muhendisi Deneyimli Üye

Kayıt: Jul 26, 2007 Mesajlar: 444 Nereden: cehennemin dibi
|
|
Gentoo'nun başka bir dağıtım üstünden kurululabileceğini biliyoruz.
http://www.gentoo.org/doc/en/altinstall.xml#doc_chap5
Bu sayafada biraz anlatılmış fakat hiç bir şey anlamadım
İnternette girip çıkmadığım bir yer kalmadı sabahtan beri ama net bir anlatım bulamıyorum. Daha önce başka bir dağıtım üzerinden Gentoo kuran varsa bana yol gösterebilir mi ?
Teşekkürler... |
|
| Başa dön |
|
 |
gagu Deneyimli Üye

|
|
| Başa dön |
|
 |
Arkantos Deneyimli Üye

|
|
Burada zaten var olan bir harddisk bölümünde yeni bir bölüm oluşturup oraya var olan bir linux dağıtımı üzerinde kurulum yapma anlatılıyor. Bunun için chroot zaten kurulu olması lazımmış. Bir tane disket üzerine de minimux isimli bir linux dağıtımını kurup. Disketten boot edip bölümlendirmeyi yaptıktan sonra tekrar eski işletim sisteminizi açıp oradan Gentoo kurulumunu anlatıyor.
Ama bunun ne avantajı olacak. Sanırım ben normal günlük işlerimi yaparken bir taraftan Gentoo kurulur diye düşünüyorsunuz. Ama pratik olarak iyi bir bilgisayarınız yoksa (2GB RAM'e sahip - gerçi böyle bir sistemde Gentoo kurmayı hiç denemedim ama) normal bir bilgisayarda (128-256 RAM) bu derleme işlemleri çalışırken neredeyse bilgisayarınız kullanılmaz hale gelecek. Sonuçta hiç bir şey farketmeyecek. Yani sanırım bir avantajı olmayacak.
Eğer amaç kurulum dökümanını okumaksa links ile zaten Ctrl-Alt-F2 ile bir konsola düşüp okuyabiliyorsunuz. Ama en iyisi bunun çıktısını almanızı tavsiye ederim. En azından hızlı kurulum rehberinin..
Kurulum için de gentoo hızlı kurulum rehberini takip etmenizi tavsiye ederim:
http://www.gentoo.org/doc/en/gentoo-x86-quickinstall.xml
Aslında daha önceden bu rehberi Türkçeye çevirmiştim. Ama güncelliğini yitirdi:
Gentoo Eski Kurulum Rehberi
Yakında bir ara fırsat bulabilirsem yenisini de çevirir buraya eklerim.. |
|
| Başa dön |
|
 |

|
|
Öncelikle teşekkür ederim.
@arkantos
| Alıntı: |
| Ama bunun ne avantajı olacak. |
Benim özel bir durumum var. Dizüstü bilgisayar kullanıyorum. Gentoo'da kablosuzu LiveCD aşamadında bir türlü kullanamadım(ipw3945) Normal ethernet çalışıyor ama makinayı ethernete bağlama durumum malesef yok. Bir diğer sorun ise gentoo-handbook, okuldan neden çıktı almadım diye hala çok pişmanım...
@gagu
Verdiğiniz sayfada benimkine benzer bir durum var sanırım. İlgileniyorum...
Gentoo ipw3945 modülünü barındırıyor ve
komutuyla ekleyebiliyorum. Fakat kablosuz ağı bir tülü gösteremiyorum iwconfig komutunda wireless yok diyor. net-setup ise kablosuzu görmüyor. Eğer bu sorunu halledebilirsek normal bir şekilde kuruluma başlayabilirim. |
|
| Başa dön |
|
 |
Arkantos Deneyimli Üye

|
|
Açıkçası şimdiye kadar Laptop üzerinde Gentoo kurmayı deneme fırsatım olmadı. Ama eğer Linux üzerinde bir donanım destekleniyorsa bunu en fazla destekleyen ya da şöyle söyleyeyim en fazla o donanımın kurulumu ile ilgili bilgi alabileceğiniz ve kolay kurabileceğiniz dağıtımlardan birisi Gentoo'dur.
Gentoo wikide bu konuyla ilgili bir makale var:
http://gentoo-wiki.com/HARDWARE_ipw3945
Ayrıca kablosuz ağların kurulumu ve başlatılması ile ilgili bir tane daha:
http://gentoo-wiki.com/HOWTO_Wireless_Configuration_and_Startup
Ya da gentoo kurulum rehberindeki kablosuz ağlarla ilgili bir bölüm var:
Wireless Networking
Belki /etc/conf.d/net kısmındaki erişim noktası ayarlarını girmemişsinizdir.
Sanırım üstteki donanımınız için en üstteki bağlantıyı takip edip onun devamında zaten bir alttakine geçiyor. Gerekli işlemleri yaparsanız sorun çözülecektir.
Kısacası eğer Linux altında bir donanım çalışıyorsa kesin Gentoo altında da çalışıyordur  |
|
| Başa dön |
|
 |

|
|
gagu'nun verdiği linkteki anlatımı denedim işe yaradım ama portage ve stage3 indirdim...
şimdi yola devam bakalım.
Teşekkürler arkadaşlar.  |
|
| Başa dön |
|
 |
seqizz Forum Gurusu

Kayıt: Nov 07, 2004 Mesajlar: 1281 Nereden: Alınırsan, veririm..
|
|
baktın olmadı sabayon kur -ki live cd'si ile aşırı kolay- , ardından sabayon overlay'ı kaldır (layman -r sabayon), sonra da gentoo-sources pakedinden kerneli derle.. al sana gentoo  |
|
| Başa dön |
|
 |
Arkantos Deneyimli Üye

|
|
Ben Sabayon'u denedim. Açıkçası da pek beğenmedim. Performans olarak Gentoo kadar iyi olduğunu düşünmüyorum.
Ben sanırım malzeme_muhendisi'nin sorununu anladım. Ama Gentoo'yu uzun vadede internet bağlantısı olmadan kullanmak pek kolay değil. Ama anladığım kadarıyla bir kablosuz internet bağlantısı var. Ama sen kuramadığın için dolayısıyla gentoo'yu kuramıyorsun.
Ben olsam Gentoo'yu internet bağlantısı olmadan kurulum rehberi var. Oradaki adımları izleyerek kurardım. Daha sonra kablosuz ağı tanıttığında interneti normal olarak kullanabileceksen bir süreliğine internet olan bir yere gidip (örneğin dediğin gibi okulda ethernet kartına bağlayabileceğin bir internet ağı varsa) o kablosuz ağ kurulum dökümanını incelemişsen orada kurman gereken bazı paketler var. Onları emerge --fetchonly seçeneği ile sadece indirirdim. Böylece interneti çok fazla meşgul etmeden gerekli paketleri indirebilirsin. Daha sonra kablosuz ağı kurup keyfime bakardım  |
|
| Başa dön |
|
 |
Arkantos Deneyimli Üye

|
|
| Bu arada gagu Daniel Robbins'in sitesindeki paketleri var olan Gentoo sistemde nasıl kurulduğunu denemişsen burada anlatırsan sevinirim .. Orada stage1 de var sanırım. Şimdiye kadar hiç stage1 kurulum yapmadım. Bir denemiş oluruz.. |
|
| Başa dön |
|
 |
gagu Deneyimli Üye

|
|
selam arkantos
var olan sistemde denemedim sıfırdan kurulum yapmıştım
stage1 le stag3 ü denedim,
stage1 de hatırlayamadığım ufak bir problem dışında sorun olmadı
profile 2007.1 öntanımlı geliyor kararlı sürüm için hazırlanmış. ben testing i seçtiğim halde güncelleme olarak 15-20 paket göstermişti.
işin açıkçası uzun süre kullanmadım stage1-3 kurulumundada emerge -e system i bekleyemedim:) yedekten 10 dkda eski sistemi geri yükledim.
not:hdd de ufak boş bir alan var oraya denemek için kurucam. |
|
| Başa dön |
|
 |

|
|
| Ben sanırım malzeme_muhendisi'nin sorununu anladım. Ama Gentoo'yu uzun vadede internet bağlantısı olmadan kullanmak pek kolay değil. Ama anladığım kadarıyla bir kablosuz internet bağlantısı var. Ama sen kuramadığın için dolayısıyla gentoo'yu kuramıyorsun. |
Benim düşüncem şu: Gentoo'yu Debian'ın kuluçkasında biraz adam edip(wireless sağlanana dek-emerge ipw3945-) daha sonra onun üstünden işe devam etmek... Bilgisayarın kasılması falan mesele değil...
Elimde Gentoo 2007.0 LiveCD var. Daha önce birkaç kez "networkless" kurulum yaptım fakat sistemden hiç verim alamadım ve silmek zorunda kaldım. Şimdi sistemi kablosuz ağı adam edene dek debian içinden, ardından bağımsız olarak kullanmak istiyorum...
Gentoo'ya gerçekten çok yabancıyım. Farklı bir Linux dağıtımı, kaputun altında işler başka yürüyor. Hatalı bir yolda olabilir... Acaba yanlış mı yapıyorum ? |
|
| Başa dön |
|
 |
Arkantos Deneyimli Üye

|
|
Valla ben olsam yukarıda bahsettiğim yöntemle kurardım.
Sistemden verim alamadım derken eğer bahsettiğin internet olmadan diyorsan haklısın. Ama Debian'a göre Gentoo'nun fazlalığı var eksikliği yok bana göre. Bunu da şu anda tek sistem Gentoo kullanan birisi olarak söylüyorum. Daha önceleri harddiskin bir bölümüne Mint, Ubuntu, Archlinux, Elive denemek için linux dağıtımları kuruyordum. Şimdi o bölümü de ev dizini yaptım. Gerçekten çok kolay bir geçiş oldu.
Eğer bahsettiğin her şeyi özelleştirmeleri elle yapmak ise doğru. Örneğin Gentoo X sunucu kurulu gelmiyor. Kendin kurman xorg.conf dosyasını oluşturman lazım. Ama bu özelleştirmeler ve esneklik Gentoo'nun asıl gücünü oluşturuyor. Örneğin make.conf dosyamda -qt4 -qt3 -kde -gnome şeklinde ayarlanmış. Böylece sistem bu KDE'nin, QT'nin ağır paket bağımlılıklarını çekmiyor. Xfce, Fluxbox, E17 ve Windowmaker gibi RAM'i koklayarak kullanan pencere yöneticileri kullanıyorum. Böylece gerçekten hızlı çalışan bir sistem olmuş oluyor. Wine üzerinde directx 9.c kurulu ve şaşırtıcı bir şekilde sistemin yetersizliğinden dolayı eskiden windows altında denediğim ve hiç açılmayan silk road online isimli oyunu açabiliyor. Aynı anda gimp, firefox, bir kaç program çalışırken tremulous denilen harika oyunu oynayabiliyorum. GiBi giBi gibİ ..
Şimdi de bir Tux Droid alıp bunu Gentoo altında çalıştırmayı deneyeceğim.. |
|
| Başa dön |
|
 |

|
|
Ben networkless kurulumu LiveCD'den yaptım. Herhangi bir derleme işlemi olmadı.(ben fark etmedim) Gentoo-tr sitesindeki gtk kurulum programı anlatımına göre birşeyler yapmaya çalıştım ama sistemden hiçmi hiç verim alamadım...
| Ben olsam Gentoo'yu internet bağlantısı olmadan kurulum rehberi var. Oradaki adımları izleyerek kurardım. Daha sonra kablosuz ağı tanıttığında interneti normal olarak kullanabileceksen bir süreliğine internet olan bir yere gidip (örneğin dediğin gibi okulda ethernet kartına bağlayabileceğin bir internet ağı varsa) o kablosuz ağ kurulum dökümanını incelemişsen orada kurman gereken bazı paketler var. Onları emerge --fetchonly seçeneği ile sadece indirirdim. Böylece interneti çok fazla meşgul etmeden gerekli paketleri indirebilirsin. Daha sonra kablosuz ağı kurup keyfime bakardım |
gentoo'yu pek tanımadım için saçma sorular soruyor olabilirim ama LiveCD'den "networkless" olarak yapılan kurulumla sizin bahsettiğiniz networkless kurulum aynı şey değil mi ?
Pazartesi akşamı devam etmek üzere.  |
|
| Başa dön |
|
 |
Arkantos Deneyimli Üye

|
|
| Başa dön |
|
 |

|
|
Tekrar merhaba. Gentoo kurulumunda(debian kuluçkasında) bir yere kadar geldim. Genkernel ile kernel derlemeye çalışıyorum... Fakat sonuç aşağıdaki gibi. Önce genkernel all komutunu verdim bir işe yaramadı. Daha sonra --menuconfig parametresiyle veridim makinaya göre birkaç ayarlama yapma çalıştım. Sonuç aşağıda. Bu çekirdek derlemesi işini bana anlatabilecek olan var mı ?
İyi çalışmalar...
| Kod: |
* Gentoo Linux Genkernel; Version 3.4.9
* Running with options: all
* Linux Kernel 2.6.23-gentoo-r6 for x86...
* kernel: >> Running mrproper...
* config: Using config from /usr/share/genkernel/x86/kernel-config-2.6
* Previous config backed up to .config.bak
* >> Running oldconfig...
* kernel: >> Cleaning...
* >> Compiling 2.6.23-gentoo-r6 bzImage...
* >> Compiling 2.6.23-gentoo-r6 modules...
* ERROR: Failed to compile the "modules" target...
* -- Grepping log... --
make: *** [modules] Hata 1
* Gentoo Linux Genkernel; Version 3.4.9
* Running with options: all
* ERROR: Failed to compile the "modules" target...
* -- End log... --
* Please consult /var/log/genkernel.log for more information and any
* errors that were reported above.
* Report any genkernel bugs to bugs.gentoo.org and
* assign your bug to genkernel@gentoo.org. Please include
* as much information as you can in your bug report; attaching
* /var/log/genkernel.log so that your issue can be dealt with effectively.
*
* Please do *not* report compilation failures as genkernel bugs!
*
|
|
|
| Başa dön |
|
 |
|